Close

Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül?

Nyugodtan meg lehet kérdezni az árat, akár rögtön elsőre, mert tudom, hogy a doodle iránti vonzalom sokszor anyagi akadályokba ütközik. Elejét vehetjük a felesleges tiszteletköröknek, ha tisztázzuk, vajon ugyanabban az árkategóriában gondolkodunk-e? A doodle ára nem több, mint egy jó labrador,  golden,  vagy uszkár ára.

Van törzskönyve?

Bár ma Magyarországon bárki kiállíthat származási lapot, hiszen nem okirat, mi nem gyártunk egyelőre ilyet. A doodle keverék fajta.

Alkalmas-e a doodle a kutyaszőr allergiásoknak?

Általában jók a tapasztalataink, hiszen 3 csillagos allergiás gyerekeknek sem jött elő semmilyen tünet a tőlünk vitt labradoodleval való érintkezés során. 

Azonban az allergia lehet a kutya nyálára is, ezért, mindenképpen személyes találkozással kell tesztelni a leendő négylábú társat.

Kell-e ivartalaníttani?

Igen, minden, tőlünk származó kutyát ivartalaníttatni kell, ezért sincs értelme a törzskönyvnek.

Vannak-e szűrései a szülőknek?

A mi tenyészkutyáink a legszigorúbb egészségügyi feltételnek is megfelelnek: minden kutyánknak 4 genetikai szűrése, (vérből, a Seqomics laborban), valamint a Kisállat Ortopédiai Egyesület által (nem a szomszéd állatorvostól ötezeré :)) kiállított csípő-és könyökdiszplázia értékelése van.

Oltása és chipje lesz-e a kölyöknek?

Minden, tőlünk elkerülő kölyöknek  van: 2 vakcinázása, 4-5-szöri féreghajtása, Mikrochipje, adás-vételi szerződése egészségügyi garanciával, kölyöknevelési és etetési útmutatója.

Jöhet-e majd panziózni, ha nyaralunk?

Minden, tőlünk elkerülő kölyök kedvezményes áron jöhet vissza hozzánk panziózni,  így sokszor együtt lehetnek a tesókkal, a szülőkkel.

Hívhatom-e később a tenyésztőt, ha gondom van?

Nagyon jól tudjuk, hogy az első napok kicsit nehezek, az új hely, a sok stressz megpróbáltatás az új gazdinak és a kutyának is. Bátran keressenek, nagy baj esetén akár éjjel is, mielőtt állatorvoshoz cipelnék a kicsit! Az állatorvosi rendelő egy ilyen kiskutyának nagyon sok veszélyt rejt (fertőzések), ha lehet, a látogatását minimalizálni kell.

Mi is az ausztrál labradoodle, mi ez a “Frankeinstein” cikk?

A doodle Ausztráliából származik, itt lett először a labrador és az uszkár keresztezéséből tenyésztve, Wally Conron, a fajta “kitalálója” a vak feleségének szánta a párosításból származó egyedet, kiküszöbölvén ezzel a kutyaszőr allergiát.
Azonban a fajta annyira keresett lett, hogy erkölcstelen szaporítók is kaptak a jó üzleti lehetőségen, akik kizárólag a nagy haszon reményében kezdtek a párosításokba. Hogy jobban feltornázzák az árat, (a tenyésztési bázis nagyon kis létszámú lévén) más fajtákat is bevontak a tenyésztésbe, minden előzetes egészségügyi szűrés nélkül. Így került a fajtába az ausztrál juhász és a spániel is.
Ez a keverék, amit változatlanul doodlenak hívtak, nagyon felhígult, munkára nem volt fogható, egészségügyi problémák tömkelege jelent meg. A fajta létrehozója ezért nyilatkozta, hogy Frankeisteinnek érzi magát, amikor arra gondol, hogy mindezt ő indította útjára. 
Sajnos minden “designer” kutyára el lehet ezt mondani, ahol az örökletes betegségeket érintő egészségügyi szűréseket mellőzve, csakis a küllem figyelembevételével tenyésztenek.

Mi a feltétele, mi a módja hogy kutyához jussak?

Nem mindenki kaphat kutyát tőlünk, ezért kérem, töltse ki “beugrónak” ezt a kis kérdőívet. Ha kérdése van, hívjon fel, hiszen a személyes találkozónk időpontját is meg kell beszélnünk.